En ole aiemmin rakastunut näin hitaasti. Niin, että ensin tunnetaan, tapaillaan ilman seurustelutarkoitusta ja sitten jossain kohtaa, jossa olosuhteet, tunteet ja tahto ovat oikeassa kohtaa, päästetään irti. Viimekevään tunnemyrsky oli melkoinen, mutta siihen sekoittui vielä erokriisin raakoja ja viiltäviä tuskia. Nyt tässä tilassa rakastumisen tunne on erilainen; ei niin repivä, ei niin täydellisen psykoottinen. En pakene sinne. Mutta silti mietin, näenkö tarpeeksi selvästi vai olenko nytkin sokea jollekin aivan olennaiselle. 

"Rakastunut kiinnittää huomionsa toisen myönteisiin ominaisuuksiin ja jättää kielteiset seikat huomiotta. Rakastunut näkee rakastettunsa ainutlaatuisena. Hän saa rakastuneen ajatuksissa keskeisen sisällön ja erityisen merkityksen."

Tajuan sen, että tämä on nyt sokeutta, ihanaa sokeutta ja haluan nauttia siitä. Vaikka juuri nyt olisin valmis aivan kaikkeen, olemme sopineet, että ainakin puoli vuotta mennään näin. Luotan siihen, että mahdolliset harhat alkavat siihen mennessä karista ja todellisuus näyttäytyy selkeämpänä. Siinä kohtaa täytyy sitten arvioida, voimmeko sen todellisuuden kanssa elää. Huumasta huolimatta en kyllä ole ihan allakuvatunlaisessa tilassa. On hyvä olla, mutta samalla olen toimintakykyinen ja pystyn keskittymään. En tiedä onko se hyvä vai huono ennusmerkki. Lähellä on mahdottoman hyvä olla ja uppoan tarinaan, mutta myös erillään pärjään hyvin. (Ja valitettavasti; nälän tunne ei ole poistunut). Luulen, että minulla on hänestä aika realistinen käsitys. Ja olen itsekin enemmän oma itseni. Ehkä kysymys on enemmän riittääkö tämä pitkässä juoksussa, nyt tuntuu lupaavalta. 

"Elimistön itsensä tuottamat morfiinin kaltaiset aineet tuovat hyvän olon ja onnen tunteen. Rakastuminen sytyttää liki samat aivoalueet kuin morfiini. Sisäsyntyiset morfiinit sammuttavat nälän ja kivun tunteet. Rakastunut ei tunne nälkää. Rakastunut myös uhmaa kipua. Surun ja masennuksen tunteet pysyvät siten loitolla rakastumisen tai manian aikana noustakseen jälleen esille suhteen katketessa tai manian vaihtuessa masennustilaksi." 

Lainaukset Timo Partosen THL:n sivuilta https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/seksi-ja-rakkaus/rakastumisen-kemiaa